Rabarberchutney
Igår var jag hemma hos mamma o pappa o skördade sista rabarbern för i år, så idag passa jag på att göra en rabarberchutney. Jag har varken gjort eller ätit det förut så jag har inte riktigt något att jämföra resultatet med. Tanken var att använda lite juliga kryddor så den passar till jul. Eftersom det är ganska mycket socker i den så håller den sig flera månader i kylen. Jag tror den kommer passa till både julbordet o som kall sås blandat med crème fraiche.
Det här använde jag mig av:
500 g rabarber
1 rödlök
1 schalottenlök
1 dl Farinsocker
1.5 dl Strösocker
1.5 dl Syltsocker
2 tsk Ättika
Kanel
Ingefära
Kryddpeppar
Salt
Det enda man behöver o göra är att dela rabarbern o löken i mindre bitar o sedan lägga i alla ingredienser i kastrull o koka i ca 30 min. Jag har inte skrivit något mått på kryddorna eftersom jag bara tog i på känn, men runt i tsk av varje tror jag blir bra. Sedan är det bara o smaka av o hälla upp på burkar.
Av denna sats fick jag en stor burk o två lite mindre, perfekt att ta med o ge bort.