Drottning Kristinas julbröd
Här kommer ett recept på ett saffransbröd som jag hittat hos min mormor som alltid brukade göra det till jul.
125 gram smör
1 paket saffranpaket
3 dl mjölk
1 st ägg
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
50 gram jäst
12 dl vetemjöl
Fyllning:
100 gram mjukt smör
1 dl socker
50 gram mandel
Garnering och pensling:
mandelspån
pärlsocker
1 st ägg
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till degen i en assistent och arbeta den smidig och fin i ca 7 min. Låt sedan vila i 20 min. Ta sedan upp degen och dela den i 9 delar. Till varje bröd går det åt 3 delar. 2 delar rullas ut till smala längder som sedan ska tvinnas för att sedan läggas till en krans på plåten. Den sista delen plattas ut i mitten. Gör samma med resten av degen så att det blir tre bröd. Låt sedan jäsa i ca 1 timme. Mixa under tiden i ordning alla ingredienser till fyllningen i en hushållsmixer. När bröden jäst kan man smeta ut fyllningen i mitten eller trycka ner den i hål som du gör med fingern. Sedan är det bara att pensla med ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min i 200 grader.


