Recept saffransbullar
Nu kommer äntligen receptet på saffransbullarna. Jag hade även i riven vit choklad i min fyllning, supergott!
50 g jäst Fyllning:
100 g rumsvarmt smör 150 g smör
1 g saffran 1 dl florsocker
3 dl mjölk 2 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl kesella
1 dl socker
½ tsk salt
Ca 11 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm upp lite av mjölken tillsammans med saffranet. Lägg i smör, saffransmjölken samt resten av mjölken i bunken med jästen.
Tillsätt ägg, kesella, socker, salt och det mesta av vetemjölet.
Arbeta till en smidig deg, gärna i en köksmaskin tills degen släpper från kanten.
Låt degen jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen till en jämn smet.
Arbeta degen på mjölat bakbord.
Dela degen i två och kavla ut den till två avlånga rektanglar och bred på fyllningen och snurra ihop dem som vanliga bullar.
Om du vill gör gifflar så gör du så här:
Skär trianglar av degen, ungefär 7 cm breda.
Börja rulla ihop gifflarna från den breda änden.
Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ungen i 250 grader i ca 8 min. Lycka till!